BlaeuHet Ergoed Leiden en omstreken heeft de wereldberoemde atlas van Blaeu, “Toonneel des Aerdrycks, ofte Nieuwe Atlas”, op hun website beschikbaar gesteld.

Bekijken van de atlas

De atlas bestaat uit zes delen. De viewer biedt de mogelijkheid om in- en uit te zoomen met behulp van de vergrootglazen. Wie gewoon wil bladeren kan gebruikmaken van de inhoudstafel. Verder is er boven een index op album, werelddeel, landen en plaatsen voor degene die gericht naar een kaart op zoek is.

Kaart
Kaart van Overijssel

Blaeu-atlassen elders op internet

Ook op andere plaatsen op internet is de atlas van Blaeu te vinden. Omdat elke atlas speciaal werd samengesteld voor de opdrachtgever zijn deze toch allemaal uniek. Het Regionaal Archief Leiden heeft ervoor gekozen om de atlassen integraal te digitaliseren, inclusief de begeleidende teksten. Andere instellingen hebben er vaak voor gekozen om alleen de kaarten zelf te scannen.

Andere Blaeu-atlassen:

  • Kaart

Kaart van Zeeland

Meer informatie

 

Blader door Blaeu!
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *