RivierkaartSinds oktober 2008 stelt het Nationaal Archief een selectie van Topstukken online beschikbaar via de website Flickr – the Commons. Sinds deze week staat er een nieuwe selectie online met stukken over de strijd tegen het water. Hieronder bevinden zich diverse kaarten.

Flickr the commons

Flickr is een wereldwijde verzamelsite voor foto’s en filmpjes waarbij mensen elkaars foto’s van trefwoorden (tags) en commentaren voorzien. Het Nationaal Archief doet als eerste archief in Nederland mee aan Flickr The Commons, een samenwerkingsverband tussen fotoarchieven uit de hele wereld en de fotowebsite Flickr. Dit initiatief is opgericht om publieke instituten een gezamenlijk platform te bieden waarop zij hun fotocollecties kunnen delen met een groot publiek om vervolgens met informatie van bezoekers de kennis van de collecties uit  te breiden.

Water: vriend of vijand

(klik op de afspeelknop en dan op het rechterknopje voor een schermvullende versie van de diashow)</embed />

Nederland waterland is te zien in een mooie selectie historische kaarten van het Nationaal Archief. Nederland heeft vanaf de middeleeuwen gebruik gemaakt van waterwegen en gestreden tegen wateroverlast. Dit is te zien in deze set kaarten, die deel uitmaken van een collectie van meer dan 275.000 kaarten uit het Nationaal Archief, waarvan er inmiddels meer dan 7000 gedigitaliseerd zijn.

Nederland heeft heel wat overstromingen gekend, maar de bekendste is wel de Sint Elisabethsvloed, die in 1421 in de Biesbosch plaatsvond. Hele gebieden werden ingepolderd en het beroemde overleg binnen het poldermodel kwam tot stand. De Beemster staat nu op de Unesco werelderfgoedlijst en ook de Waddenzee gaat pogingen ondernemen daarop te komen. Er zijn zelfs plannen geweest om de hele Waddenzee in te polderen, gelukkig is dit niet doorgegaan! Nederland verdedigde zich tegen aanvallen achter de Hollandse Waterlinie, een uniek systeem van vestingwerken en inundatie.

Nederland dreef handel en maakte gebruik van de rivieren en zeeën. Deze overzeese handel, waarvan de Verenigde Oostindische Compagnie het meest bekende voorbeeld is, heeft prachtige kaarten opgeleverd. De Nederlanders maakten ontdekkingsreizen naar het oosten en westen (denk aan de tocht op de Hudson 400 jaar geleden en de stichting van Nieuw Amsterdam/New York, dit jaar gevierd). Maar ook de handel met de Oostzee, die al heel vroeg op gang kwam, bracht de nodige welvaart.

In de selectie kaarten bevinden zich o.a. kaarten van Jacob van Deventer, Jan Jans Dou en Johannes Vingboons. Omdat alle afbeeldingen in Flickr The Commons zijn vrijgegeven onder een ‘no known copyrights’-licentie, mogen deze voor alle doeleinden worden hergebruikt. Hoge kwaliteit afbeeldingen van de kaarten zijn te vinden via de knop ‘All sizes’ en dan ‘Original size’.

Meer informatie

Water vriend of vijand: thema op Flickr
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *