VestingwerkenVestingbouw.nl is een weblog overvestingen, forten en vestingbouwers in de Nederlandse archieven tot 1900. Enkele keren per week verschijnen hier nieuwe artikelen over interessante archiefstukken over vestingen, waaronder veel kaarten.

Elk artikel bevat een stukje historische context bij de gevonden stukken en een duidelijke bronvermelding waarmee het stuk in het archief is in te zien.

Screenshot
Voorbeeld van een artikel (fragment)

Een mooi voorbeeld hiervan is het artikel over plattegronden van officierswoningen in Stevensweert. Het artikel begint met een uitleg over de de staatkundige ontwikkelingen waardoor de vesting Stevensweert onder de generaliteitslanden valt. In 1755 wordt gesproken over ontmanteling van de vesting. Dit heeft diverse kaarten en andere archiefstukken opgeleverd in het Nationaal Archief en Tresoar. Dat er in dit Friese archief kaarten over de Limburgse vestiging te vinden zijn is iets wat je anders niet snel op het spoor komt.

Weblog: Vestingbouw.nl
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *