BoerderijHet Regionaal Archief Zutphen bezit twee kaartenboeken van het Oude en Nieuwe Gasthuis in Zutphen. Deze zijn gemaakt in 1663 en 1683-1686 en brengen het bezit van het Gasthuis in kaart. Beide kaartenboeken zijn nu in detail online te bekijken.

Aantekening 13 dec 2018 de kaartboeken zijn niet meer beschikbaar  online maar de individuele kaarten nog wel via deze link

Atlas Oude en Nieuwe Gasthuis 1663

De atlas uit 1663 van de bezittingen van het Oude en Nieuwe Gasthuis in Zutphen bevat 60 kaarten die getekend zijn door Henrick van Gelder.

Opvallend zijn de rijke kleuren en versieringen. Zie bijvoorbeeld de onderstaande kaart van boerderij Vresekolck, met de fraai gedecoreerde cartouche en schaal.

Kaart
Erve Vresekolck, 1663
Kaart
Detail met schaal
Kaart
Detail met cartouche

Ook is er veel aandacht voor details van de gebouwen. Op de onderstaande kaart van erve Woert is naast de realistisch getekende boerderij ook een put en een hooiopper te zien.

Atlas Oude en Nieuwe Gasthuis 1683-1686

Twintig jaar na de verschijning van een eerste kaartenboek tekent Johan van Gelder een tweede serie kaarten van de bezittingen van het Oude en Nieuwe Gasthuis. Opvallend is het verschil in stijl: de kaarten zijn een stuk strakker en zakelijker geworden. Vergelijk onderstaande kaart van Vresekolck maar met de kaart van hetzelfde erf van 20 jaar eerder dat hierboven staat afgebeeld.

Kaart
Erve Vresekolck, 1683-1686

Gelukkig is de aandacht voor de details gebleven. Zie bijvoorbeeld onderstaand detail van de kaart van erve Wagenvoorde met bijgebouwen, put en hooioppers.

Kaart
Erve Wagenvoorde, detail, 1683-1686

Meer informatie

Kaartenboeken Gasthuis Zutphen online
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *