De Digitale ervenkaart, een unieke via internet toegankelijke kaart die de diversiteit van karakteristieke boerderijen en erven in Twente zichtbaar maakt, is vanaf februari 2016 te bezoeken!
Twentse Erven heeft deze Digitale ervenkaart laten ontwikkelen in het kader van het project Buurten in Twente, met subsidie van de provincie Overijssel.
Twentse Erven wil met de digitale kaart de vele mooie erven die er in Twente gelukkig nog te vinden zijn, in beeld te brengen. Door middel van een duidelijke basis-beschrijving en met het tonen van vele fraaie foto’s wordt gestreefd naar een representatief overzicht van boerderijen, met een spreiding over heel Twente.
De Digitale ervenkaart is zo ingericht dat er in de loop van de tijd, behalve beschrijvende gegevens en foto’s, meer-de-diepte-ingaande informatie over de opgenomen erven kan worden toegevoegd. Voor een aantal boerderijen is dat al gebeurd in de vorm van een beschrijving van de bouwkundige ontwikkeling van de boerderij in tijdlagen, compleet met driedimensionale constructietekeningen. Zie Erve Kleinsman in Haaksbergen en Erve Zuid in Wierden.
De kaart is onder andere bedoeld om boerderij-eigenaren in de gelegenheid te stellen informatie over hun erf en foto’s ervan te delen met mensen die belangstelling hebben voor de Twentse erven. Ook zal de kaart kunnen fungeren als inspiratiebron. Hoe gaan anderen om met het behoud van hun erf? Het gebruik van de kaart kan mensen met elkaar in contact brengen. De bezoeker kan thuis genieten van de mooie beelden en de geboden informatie. Hij kan bijvoorbeeld een route bedenken die voert langs de getoonde erven. Voor gemeentelijke overheden kan het interessant zijn om relevante informatie over karakteristiek erven in het eigen werkgebied beschikbaar te hebben.
In het aankomende jaar wordt de Digital ervenkaart verder uitgebreid door meer in de zoomen op buurtschappen en kernen. Die uitbreiding vindt plaats in het kader van het nieuwe project Buurten in Beeld. Er wordt samenwerking gezocht met heemkundegroepen, die vaak al veel weten over de historische boerderijen in hun gebied.
Ook voor de langere termijn zijn er al ideeën om de kaart vérder te ontwikkelen. Koppeling met het (basis)onderwijs is daar één van. Met de kaart kunnen leerlingen hun eigen buurt verkennen en informatie en ervaringen met leeftijdsgenoten elders in Twente delen.
Veel van de actuele foto’s op de kaart zijn gemaakt door Anita van der Palen-Hahyary en door Marinus Veneman. De driedimensionale bouwtekeningen zijn getekend door Paul Koster. Het bouwkundig onderzoek is door hem, Philip Heitkamp en Rob Hazelhoff verricht.
Bron: website Twentse erven
Prachtig om te zien hoe dit in beeld is gebracht. Gelukkig zijn er mensen die veel energie steken om de historie over erven in ons prachtige Twente duidelijk in beeld te brengen. Geef me kippenvel om oude boerderijen te zien want dit doet me denken aan heel vroeger als kind bij mijn oom op de boerderij.
Deze stond aan de schapendijk in Almelo maar is helaas afgebroken.