Dit najaar brengt Japanmuseum SieboldHuis ‘Japan in kaart’ met topstukken uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Leiden. De tentoonstelling loopt nog tot en met 26 november 2017.

De tentoonstelling neemt u mee op reis naar het oude Japan in de 18de en 19de eeuw met reisverslagen, geïllustreerde atlassen, kleurrijke landkaarten, punctuele routebeschrijvingen, gedetailleerde etsen, legenda’s en indexen van plaatsnamen en verschillende historische documenten

Hoogtepunten in de tentoonstelling zijn een meterslange scroll van de Japanse kustlijn en de persoonlijke landkaarten van naamgever van het Japanmuseum Philipp Franz von Siebold.

Detail van Japanse kaart
Detail van Japanse kaart

De inktsporen en aantekeningen op de kaarten bewijzen Siebolds gretigheid naar kennis en nauwgezette bestudering van Japan. Hij wilde graag zijn reis documenteren en het onbekende landschap vanaf papier verkennen om zo Japan nog beter te kunnen bestuderen. Siebolds liefde voor landkaarten bracht hem in grote problemen. Door zijn bezit van verboden landkaarten werd hij beschuldigd van spionage en werd hij in 1829 uit Japan verbannen.

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen de Universiteitsbibliotheek Leiden en Japanmuseum SieboldHuis in het kader van het Leiden Azië Jaar.

Meer informatie

Voor meer informatie en openingstijden: zie de website van het Japanmuseum Sieboldhuis

Bron: Website Japanmuseum Sieboldhuis

Japan in kaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *