Dit jaar vieren we het 350-jarig bestaan van de Oude Hollandse Waterlinie. Er valt veel te beleven…
De historie van de Oude Hollandse Waterlinie – De redding van Holland
De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 bedacht om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland tussen vestingsteden onder water te zetten creëerde de provincie Holland een ondoordringbare linie. Een spannende historie! Anderhalf jaar lang probeerden de Franse legers om wegen door de Oude Hollandse Waterlinie te vinden, maar zonder resultaat. In november 1673 trokken zij zich terug, en een maand later begonnen de Hollanders met het droogmalen van de polders.
Boerenverzet
De Oude Hollandse Waterlinie had een enorme omvang, en was op haar hoogtepunt groter dan het IJsselmeer. Vanaf de Zuiderzee strekte de linie zich uit tot de Brabantse moerassen. Vooral op het platteland was er veel verzet tegen de Oude Hollandse Waterlinie. Boeren moesten soms jaren wachten tot het land weer droog genoeg was voor hun vee. Het leger onder leiding van prins Willem III van Oranje had daar geen boodschap aan: op sabotage stond de doodstraf.
Werking van de Oude Hollandse Waterlinie
De Oude Hollandse Waterlinie was ongeveer een halve meter diep. De sloten werden onzichtbaar, maar het was niet diep genoeg om over te varen. Franse soldaten die door de ondiepe waterlinie liepen konden dus plots in een sloot vallen. Langs de kades en dijken bouwden de Hollanders forten en schansen. Op deze smalle toegangswegen hadden de Fransen niets aan hun grote leger.
Jubileumjaar 2022
Tijdens het hele jubileumjaar zijn er langs de hele waterlinie allerlei evenementen.
Om hiervoor actuele informatie te verkrijgen is het beter een kijkje te nemen op de
website van de Oude Hollandse Waterlinie
U kunt de Oude Hollandse Waterlinie ook ontdekken met een fiets-, wandel, ren of skateroute in 10 etappes. Inschrijven kan op de website van de Tour de Waterlinie https://www.tourdewaterlinie.nl/
Bron: website van de Oud Hollandse Waterlinie