Vandaag is het precies 450 jaar geleden dat Brielle werd veroverd op Alva. We vieren dit jaar “450 jaar geboorte van Nederland”,  met landelijk allerlei activiteiten.

Op 1 april verloor Alva zijn bril

Op 1 april 1572 voer geuzenleider Willem Bloys van Treslong de vloot van de Watergeuzen de Maasmond in en ging voor zijn geboortestad Den Briel (Brielle) voor anker. Bloys van Treslong en admiraal Lumey, aanvoerder van de Watergeuzen, besloten om samen Brielle te veroveren. Jan Pietersz. Coppelstock, veerman tussen Brielle en Maassluis, moest burgemeester Koekebakker vragen om de stad over te geven. De burgemeester weigerde echter. Vervolgens werd de stad – in naam van Oranje – toch ingenomen. Hiermee was Brielle de eerste vrije stad van de Nederlanden en verloor Alva “zijn bril”.

Gravure Frans Hogenberg, 1572, Rijksmuseum

450 jaar op zoek naar Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid

Tussen 1572 en 2022 liggen 450 jaar, en de waarden die toen werden bevochten, spelen ook nu nog: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid, verscheidenheid.
Daarom herdenken, want 450 jaar vrijheid is het waard om breed bij stil te staan.
Daarom ook bezinning, want de vrijheid van de één is niet altijd de vrijheid van de ander. Sterker, waar de één spreekt over vrijheid neemt de ander het woord onvrijheid in de mond.

Daarom kennisdeling en gesprek over de universele waarden; verdraagzaamheid en verbinding in vrijheid en verscheidenheid.

Samenwerkingsverband 1572-gemeenten

Voor dit jubileum is, namens de samenwerkende gemeenten, een prachtige website gemaakt:
1572 geboorte van Nederland

Op deze website valt veel te ontdekken
U kunt hier o.a. de officiële opening van het herdenkingsjaar op 24 maart 2022 terugkijken. Zijne Majesteit Koning Willem Alexander was hierbij aanwezig.
U kunt ook een kalender voor 2022 vinden, met alle activiteiten in diverse gemeenten.
Ook kunt u terugreizen naar het jaar 1572 en bekijken wanneer de diverse steden hun vrijheid terug hebben gewonnen.

Portret van admiraal Lumey
Portret van admiraal Lumey – Nationaal Archief Den Haag

Portret van Lumey te zien in Historisch Museum Den Briel

Het Nationaal Archief Den Haag heeft het portret van admiraal Lumey uitgeleend aan het Historisch Museum Den Briel  Het portret is tot en met zondag 17 april 2022 in het museum te zien.
Het prachtig geschilderde portret van geuzenaanvoerder Willem II van der Marck, genoemd Lumey, is het enig bekende schilderij van Lumey.

Bron: Website 1572 Geboorte van Nederland
Nieuwsbrief Nationaal Archief: Onderzoeken en bewegen van 1 april 2022

 

1572 – Geboorte van Nederland
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *