Op 15 mei 2022 werd de 400ste sterfdag van Petrus Plancius ook in zijn geboortedorp Dranouter in West-Vlaanderen herdacht. Petrus Plancius, werkelijke naam Pieter Platevoet, werd in 1552 in Dranouter geboren en wordt wel gezien als de meest beroemde dorpeling ooit herdacht.

Het monument voor Petrus Plancius
Het monument voor Petrus Plancius in Dranouter

Herdenking 400ste sterfdag Petrus Plancius in Dranouter

De ceremonie begon bij het Plancius monument op het Planciusplein in dit dorp met een inleiding door Schepen Bart Vanacker . Daarna kreeg Raymond Six het woord, in naam van het Geuzenproject Nieuwkerke en gaf toelichting omtrent het monument, sterrenwacht en Petrus Plancius.

Hierna kon men een lezing volgen in een nabijgelegen openbare zaal ‘De Klakeye’.

Koen D’Haene (stafmedewerker van de bibliotheek in Wevelgem, docent, auteur), die Plancius al eerder in de aandacht bracht in zijn literaire werken gaf er voor het publiek een boeiende voordracht met slides.

De ceremonie werd afgesloten met een druk bijgewoonde receptie in de feesttent op het Planciusplein.

Hieronder vindt u de foto’s van het monument te Dranouter, met het leven van Petrus Plancius prachtig in kaart gebracht.

Foto’s: Raymond Six

Voor meer informatie over Petrus Plancius zie het artikel 400ste sterfdag van Petrus Plancius

 

 

De 400ste sterfdag van Petrus Plancius ook in Dranouter herdacht
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *