SinterklaasSinterklaas is weer in het land. Graag willen wij hierbij ons verlanglijstje doorgeven. In Spanje bevinden zich namelijk diverse belangrijke kaarten van Nederland of Nederlandse cartografen, die de Sint best voor ons mee mag nemen!

Stadsplattegronden van Jacobus van Deventer

Bovenaan ons verlanglijstje staan de stadsplattegronden van Jacobus van Deventer. Van Deventer heeft tussen 1550 en 1575 de vestingsteden in Nederland in kaart gebracht, in opdracht van koning Philips II van Spanje. Deel 3 van die atlas bevat de netexemplaren van de steden van Zeeland, Holland en Gelderland en bevindt zich in de Nationale Bibliotheek in Madrid.

Kaart
Kaart van Delden, door Jacobus van Deventer, circa 1565

Provinciekaarten van Christian Sgrooten

In 1557 werd Christian Sgrooten benoemd tot koninklijk aardijkskundige. In die tijd publiceert hij onder andere een prachtige atlas van Europa, met daarin onder andere gedetailleerde kaarten van de Nederlanden. In 1577 raakt hij deze betrekking kwijt, omdat hij in een opstandig gebied woont. Omdat hij geen toegang meer heeft tot zijn oude kaarmateriaal, begint hij een nieuwe serie. Deze kaarten bevinden zich in de Biblioteca Nacional te Madrid.

Wereldkaart van Petrus Plancius

Petrus Plancius wist aan het eind van de zestiende eeuw Spaanse en Portugese zeekaarten in handen te krijgen. Dat stelde hem in staat om in 1592 een nieuwe wereldkaart uit te geven. Deze kaart was erg populair, maar tegenwoordig is er nog maar één exemplaar bekend. Dat bevindt zich in het Colegio de Corpus Christi in Valencia.


Bron: C. Lemoine-Isabeau, Belgische cartografie in Spaanse verzamelingen van de 16de tot de 18de eeuw, Brussel 1985.

Aanvullingen?

Kent u ook kaarten in Spaanse verzamelingen die u graag van de Sint zou ontvangen? Gebruik dan de onderstaande reactiemogelijkheid om ze door te geven.

Verlanglijstje: kaarten uit Spanje
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *