Dat oude kaart veel geld waard kunnen zijn is algemeen bekend. Helaas heeft dat tot gevolg dat kaarten ook letterlijk roofgoed zijn geworden. Eén kaartendief heeft hiervoor de rekening gekregen.

De diefstal

Vorig jaar ontdekte de openbare bibliotheek van Boston in de Verenigde Staten dat een kleine 40 kaarten waren gestolen. De kaarten vertegenwoordigden samen een waarde van zo’n 1 miljoen dollar.

De dader bleek de 50-jarige E. Forbes Smiley III. Hij heeft ook bij andere collecties kaarten gestolen, waaronder bij de bibliotheek in New York, de Newberry bibliotheek in Chicago, de universiteitsbibliotheken van Harvard en Yale en de British Library in Londen. In totaal zijn er 100 kaarten bekend die Smiley gestolen heeft.

De kaarten hadden betrekking op de ontdekkingen van nieuwe landen, oorlogen en vredesonderhandelingen, nieuwe nederzettingen en verdwijningen van mensen.

De straf

Smiley werd betrapt toen een alerte medewerker van de bibliotheek van Yale een scheermesje op de vloer zag liggen.

Hij had niet echt een verklaring waarom hij die kaarten stal, behalve eigenbelang. Hij werkte wel mee aan het samenstellen van een lijst met gestolen kaarten, waardoor 96 van de 100 kaarten konden worden teruggevonden.

Smiley werd veroordeeld tot 3,5 jaar cel en 2,3 miljoen dollar in schadevergoeding. Het geld zal worden verdeeld onder de gedupeerde bibliotheken en kaartenhandelaren.

Meer informatie

Kaartendief moet 2,3 miljoen terugbetalen
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *