ScalpelIn Groot-Britannië is een Iraanse acedemicus veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Hij had diverse pagina’s gestolen uit kostbare werken van de British Library en de Bodleian Library, waaronder waardevolle kaarten.

De rijke Iraniër Farhad Hakimzadeh sneed pagina’s uit de boeken en voegde ze toe aan zijn eigen exemplaren. Medewerkers van de British Library vermoeden dat hij een scalpel mee naar binnen smokkelde om de pagina’s los te snijden.

Boek
Farhad Hakimzadeh verwijderde een kaart van Hans Holbein de jonge uit het boek 'Novus Orbis' van Simon Grynaeus uit de 16e eeuw

Medewerkers van de British Library ontdekten de schade in één van de boeken en gingen op onderzoek uit. In hun administratie konden ze achterhalen welke bezoekers het boek hadden ingezien. Vervolgens keken ze andere boeken na die die bezoekers in handen hadden gehad. In boeken die door Hakimzadeh waren ingezien troffen ze een duidelijk patroon van schade aan. Bij een huiszoeking werden diverse ontbrekende kaarten aangetroffen.

In totaal heeft de Iraniër zo’n 150 boeken beschadigd. De schade die hij in zeven jaar heeft aangericht wordt geschat op ruim 400.000 euro. Eén van de gestolen kaarten was maar liefst 35.000 euro waard.

Via MapHist mailing list.

Meer informatie

Kaartendief veroordeeld
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *