OmslagUitgeverij Taschen heeft eind 2008 een unieke herdruk uitgebracht van deze prachtige stedenatlas. Het betreft de complete herdruk van alle 531 kleurenplaten van de stedenkaarten van Braun en Hogenberg.

Afbeelding uit de atlas

Steden bevroren in de tijd: een kiekje van het stedelijk leven rond 1600. De meest uitgebreide collectie stedenkaarten en illustraties uit de geschiedenis met stadsgezichten en kaarten van Europa, Afrika, Azië en Centraal-Amerika met honderden ongebruikelijke details als ook geselecteerde uittreksels uit de originele tekst en diepgaand commentaar.

Poirtiers
Afbeelding van Poirtiers

Vijf eeuwen nadat het voor het eerst in Keulen was uitgegeven, werd de prachtige collectie van stedenkaarten en gravures van Braun en Hogenberg, Civitates Orbis Terrarum, opnieuw tot leven gebracht met deze herdruk van een zeldzaam en perfect bewaarde originele set van zes delen. Het is gemaakt tussen 1572 en 1618 – net voor de enorme vernieling door de 30-jarige oorlog – en bevat 531 kaarten en stadsgezichten van alle belangrijke steden in Europa plus van belangrijke steden in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. De Civitates, die werd geredigeerd en becommentarieerd door theoloog en uitgever Georg Braun en merendeels werd gegraveerd door cartograaf Franz Hogenberg, was bedoeld als gids voor de wereldatlas van Abraham Ortelius in 1570, de "Theatrum Orbis Terrarum".

Bladzijde uit de atlas
Een kijkje in de atlas

Meer dan honderd verschillende kunstenaars en cartografen hebben meegewerkt aan dit enorme kunstwerk, dat niet alleen steden laat zien maar ook additionele elementen zoals mensen in lokale kleding, schepen, scènes in de rechtzaal en topografische details.

Cities of the World
Atlas Cities of the World

ISBN-nummer: 9783822852729. Prijs: Euro 150,00

Bron: Website van Taschen Nederland

Meer informatie:

The Hebrew University of Jerusalem & The Jewish National & University Library heeft de kaarten van de Civitates orbis terrarum van Braun en Hogenberg op de website staan. Met doorklikken zijn de kaarten op hoge resolutie te bekijken.

Wikipedia over Frans Hogenberg

Rijks Universiteit Groningen Civitates Orbis Terrarum in English with maps of Amsterdam and Bergen (Norway)

Cities of the World door Braun en Hogenberg
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *