Lezing: Van Ptolemaeus tot de Topografische dienst: De kartering van Nederland
Tijdstip: Zaterdag 17 april 2010: 10.00 – 12.00 uur
Locatie: Zaal Café Gerritsen, Voortsweg 109, 7523 CD Enschede
Zaal open: 9.30 uur

Voor leden van de Studiekring Historische Cartografie en de Oudheidkamer Twente is de toegang gratis. Voor niet-leden is de toegang Euro 2,50.

Dr. Peter van Der Krogt van de Universiteit Utrecht zal voor de derde keer een lezing verzorgen voor onze Studiekring Historische Cartografie. In 2008 hield hij de lezing:  De Aarde is Rond! Aard- en Hemelglobes van de Oudheid tot de 18de eeuw. In 2009 was de titel van de lezing: Blaeu’s Atlas Maior als hoogtepunt van de atlascartografie.

Inhoud lezing: Van Ptolemaeus tot de Topografische dienst: De kartering van Nederland.

De oudste kaart waar Nederlands op staat dateert al uit de Oudheid. Deze kaart toont slechts enkele rivieren en steden. Pas in de loop van de 16de eeuw komen er meer nauwkeurige kaarten van het Nederlandse grondgebied, maar pas in de tweede helft van de 19de eeuw is het hele koninkrijk nauwkeurig gekarteerd in de zgn. Stafkaarten en Bonneblaadjes.

In deze lezing wordt ingegaan op deze bijna 2000 jaar kartering van Nederland. Diverse kaarten worden besproken en getoond. Omdat oude kaarten tijdgebonden uitdrukkingsmiddelen zijn, die we niet zonder kennis van hun context kunnen gebruiken, zullen we voor een volledig begrip ervan de toenmalige opvattingen bij het vervaardigen van kaarten te achterhalen. Wie waren verantwoordelijk voor het verzamelen van de informatie? Hoe is deze informatie verzameld? Voor welk doel werden de kaarten gebruikt?

Het raakvlak van de historische cartografie met andere vakgebieden en wetenschappen is zeer groot. Een belangrijk onderdeel is dat ook de vraag hoe tegenwoordig oude kaarten als historische bron gebruikt kunnen worden. Wat mogen we wel en wat mogen we niet uit oude kaarten aflezen.

Peter van der Krogt
Peter van der Krogt tijdens zijn lezing in 2009. Foto: Rene van der Krogt

Meer informatie

Website Dr. Peter van der Krogt

Lezing Dr. Peter van der Krogt in Enschede
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *