Het Grachtengordel Vijfje is de nieuwste Nederlandse herdenkingsmunt van 2012. Deze munt wordt uitgegeven ter ere van het Nederlands Werelderfgoed, de Amsterdamse Grachtengordel. De munt wordt geleverd vanaf 19 november 2012.

Grachtengordelvijfje
Grachtengordelvijfje

Het Grachtengordel Vijfje

• Nominale waarde: 5 euro
• Metaal: verzilverd koper
• Gewicht: 10,50 g
• Diameter: 29,0 mm
• Ontwerpster: Tine Melzer

Het ontwerp

Tine Melzer plaatste op de voorzijde een strak portret van Koningin Beatrix met daarachter een wereldkaart van vingerafdrukken als mat laagje op een glanzende munt. Een symboliek voor het collectief eigendom van Nederlands Werelderfgoed en wereldwijd symbool voor de Nederlandse cultuur.

Op de keerzijde loopt de wereldkaart door wat de munt als wereld laat verschijnen. De uitgifte van 2012 verbeeldt een met de hand geschilderde plattegrond van Amsterdam en toont de historische grachtengordel volgens de officiële UNESCO-kaart. De waarde-aanduiding is bewust uitgeschreven om de Nederlandse taal te benadrukken. Het Grachtengordel Vijfje draagt het UNESCO-logo en is een nationaal kunststukje waar heel Nederland trots op kan zijn!
 
De Amsterdamse grachtengordel is ontstaan tussen 1612 en 1662 als ambitieus uitbreidingproject van ‘Stadstimmerman’ Cornelis Staets. Via een web van verbindingsgrachten vonden goederen vanuit de hele wereld hun weg naar meer dan duizend pakhuizen. De Amsterdamse grachten zijn met recht een bezienswaardigheid, zowel vanaf de kade als vanaf het water.

De grachtengordel trekt jaarlijks miljoenen toeristen en regelmatig vormen de grachten het decor voor festiviteiten als Koninginnedag, de Gay Pride en het Prinsengrachtconcert. Het Grachtengordel Vijfje eert dit wereldmonument van formaat en is de eerste herdenkingsmunt in de nieuwe serie Nederlands Werelderfgoed.

Bron: Website van Herdenkingsmunt.nl

Meer uitleg over de munt

Grachtengordelvijfje
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *