De studiekring komt één keer per maand bij elkaar vanaf september tot en met mei. Altijd op de derde zaterdag van de maand (tenzij anders vermeld). De bijeenkomsten beginnen om 10.00 uur en duren tot 12.00 of 12.30.

Plaats: Studiezaal van de Oudheidkamer Twente, Stroinksbleekweg 12b te Enschede. Tegenover de ingang van museum de Twentse Welle. Locatie: Rozendaalcomplex in de wijk Roombeek. Zie kaartje.

De locatie Rozendaal-Roombeek is goed te bereiken: Via de snelwegen A35 en A1. Vanaf de Deurningerstraat gele aanwijzingsborden volgen naar (gratis) parkeerplaats. Te voet is het 10 tot 15 minuten lopen vanaf het station. De locatie is ook vanaf het station goed per bus te bereiken.

Programma 2011-2012

Datum Onderwerp
17 september 2011 Zoals andere jaren doorgaans het geval is, biedt de eerste bijeenkomst in het nieuwe seizoen gelegenheid tot het onderling uitwisselen van wetenswaardigheden op cartografisch gebied. Tevens wordt ieder uitgenodigd uit zijn of haar verzameling een boek of kaart of cartografische aanwinst te tonen en/of ter discussie te stellen en verslag te doen van eigen onderzoek voor zover dat gerelateerd kan worden aan ons ruime cartografische studiegebied.
15 oktober 2011 Ons studiekringlid Gerrit Perfors zal ons vandaag zijn powerpoint-presentatie laten zien over de rivier de Rijn: Van de bron tot de delta.
19 november 2011 Deze maand bestaat onze studiekring 15 jaar. Reden genoeg om vandaag een bijzondere lezing te houden. Vandaag komt Kester Freriks samen met Jan Werner (van de Universiteit Amsterdam) een lezing verzorgen over zijn boek : Verborgen Wildernis. Verborgen wildernis is een boek met tekst over vijfentwintig plaatsen in Nederland, geïllustreerd met oude kaarten.
Op die oude kaarten is goed te zien hoe ons land er ongeveer twee eeuwen geleden uitzag.
Jan Werner geeft een lezing over de gebruikte kaarten., allen afkomstig uit de collectie van de Universiteit van Amsterdam.
17 december 2011 Onder de slogan: Vakmanschap is Meesterschap, besteedde de bierbrouwer Grolsch jaren geleden o.a. aandacht aan cartografie. Willy Ahlers wist een aantal kaarten te bemachtigen en zal ons vandaag de diverse kaarten en hun bijzonderheden via een powerpoint-presentatie in beeld brengen.
21 januari 2012 Martin Hendriks uit Noorwegen geeft een lezing over van Geelkercken.
18 februari 2012 Vorig jaar heeft zich binnen de studiekring een werkgroep Reuzenatlassen gevormd. Vorig jaar werd over dit onderwerp al een lezing gehouden. Het onderwerp (3 atlassen) was te groot voor één morgen. Daarom vandaag het vervolg met o.a. bladeren door de reuzenatlas van Rostock. Enkele leden van de werkgroep zullen bepaalde kaarten in detail toelichten.
17 maart 2012 Omdat mevr. Eveline Koolhaas door ziekte verhinderd is, geeft Gerrit Perfors vandaag spontaan een lezing over een van zijn onderzoeken op cartografisch gebied.
21 april 2012 Ons studiekringlid Rob Blom zal vandaag een lezing verzorgen over de geschiedenis van de cartografie van Gelderland.
19 mei 2011 Veldexcursie. Vorig jaar brachten we een leerzame ochtend door op de Hof Espelo. We volgden bij R. Uppelschoten een workshop landmeten. Doordat we zo druk waren met het uitvoeren van de diverse opdrachten, hebben we de Hof Espelo als locatie onrecht aangedaan. Ook de oude kaarten van dit boeiende plekje kwamen nauwelijks aan bod. Vandaag bezoeken we onder leiding van Geert Bekkering opnieuw dit prachtige stukje Twente, waarbij we de omgeving zullen vergelijken op oude kaarten van het gebied.
Programma 2011-2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *