Detail kaartOp 16 april 2009 zal tijdens een symposium door Uitgeverij Hes & de Graaf de facsimile-uitgave van de Atlas Blaeu van der Hem worden gepresenteerd. De Atlas Blaeu-Van der Hem is de belangrijkste nog intacte collectie van kaarten, topografische prenten en tekeningen uit de zeventiende eeuw.

Afbeeldinguit de atlas
Afbeelding uit de atlas

Deze zogenaamde verzamelatlas werd samengesteld door de Amsterdamse jurist Laurens van der Hem (1621–1678) en bestaat uit vijftig banden met meer dan 2400 (zee)kaarten, landschappen, stads-, haven- en zeegezichten.

Als basis gebruikte Van der Hem de Atlas Maior van Joan Blaeu, uitgegeven in Amsterdam tussen 1660 en 1663. De Atlas Blaeu-Van der Hem bevat werk van tal van bekende kunstenaars; veel tekeningen zijn er speciaal voor gemaakt.

Zeeslag bij Goa in 1638
Zeeslag bij Goa in 1638

Deze monumentale verzamelatlas is tegenwoordig in bezit van de Österreichische Nationalbibliothek in Wenen en werd in 2004 op de lijst van de UNESCO Memory of the World geplaatst.

Facsimile-editie

De facsimile-editie wordt door HES & DE GRAAF Publishers BV uitgegeven in een set van acht banden met de elf delen van de originele atlas die de landen buiten Europa bevatten, inclusief de ‘geheime’ kaarten van de VOC. Ze worden gebonden in perkament met goudstempeling in zeventiende-eeuwse stijl en met goud op snee. Aan de kwaliteit van de afbeeldingen, de kleuring, de goudstempeling en de bindwijze wordt de grootst mogelijke zorg besteed.

Bijbehorende kast
Bijbehorende opbergkast

De facsimile verschijnt in een oplage van honderd sets. Tot 31 december 2009 bedraagt de prijs voor de complete set € 79.500,-. Na die datum wordt de prijs gebaseerd op de vraag en de dan nog aanwezige voorraad. Voor de bijbehorende kersenhouten opbergkast is de prijs vastgesteld op € 11.840,50.

Bron: Hes & de Graaf Publishers

Meer informatie

Facsimile Atlas Blaeu van der Hem
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *