Nieuwe uitgave van URU-Explokart van de Universiteit Utrecht over de Geschiedenis en Cartobibliografie van de Zuiderzee en het Hollands Waddengebied.

Het boek Spiegel van de Zuiderzee
Spiegel van de Zuiderzee

Auteurs: Erik Walsmit, Hans Kloosterboer, Nils Persson, Rinus Ostermann
ISBN: 978 90 6194 230 6
Jaar van uitgifte: 2009
Formaat: 32 x 24 cm
Gebonden met stofomslag
Geïllustreerd met 400 full colour afbeeldingen, 740 pp
Uitgeverij Hes & de Graaf Publishers
Prijs: Euro 159,00

Kaart van de Zuiderzee door Lucas Janszoon Waghenaer uit 1590

Kaart van de Zuiderzee door Lucas Wagenaer, 1590

Dit pionierswerk beschrijft voor de eerste maal alle gedrukte nautische kaarten van de voormalige Zuiderzee tot de voltooiing van de Afsluitdijk in 1932 en het Hollands Waddengebied (met name de zeegaten). Kaarten van Nederlandse gewesten en provincies zijn vanaf het midden van de negentiende eeuw regelmatig op systematische wijze door diverse auteurs beschreven.

Kaart van de Zuiderzee door Nicolaas Witsen uit 1712

Kaart van de Zuiderzee door Nicolaas Witsen, 1712

Dit is echter niet het geval voor de beschrijving van de kaarten van de Zuiderzee, het huidige IJsselmeer en het Hollands Waddengebied. Dit terwijl de Zuiderzee toch een heel bijzondere geschiedenis heeft en daardoor kan bogen op een aparte cartografische ontwikkeling. Er is geen plek in Nederland waar de relatie met het water op zo’n buitengewone manier tot uitdrukking komt als bij de verandering van de Zuiderzee in het IJsselmeer.

Kaart van de Zuiderzee door Johannes van Keulen uit 1735

Kaart van de Zuiderzee door Johannes van Keulen uit 1735

Met dit aantrekkelijke en rijk geïllustreerde boek is er eindelijk een compleet overzicht van de geschiedenis van de kartering van de Zuiderzee en het Hollands Waddengebied van 1584 tot 1932 beschikbaar. De vier auteurs hebben in nauwe samenwerking met de staf van URU-Explokart van de Universiteit Utrecht een gedegen onderzoek uitgevoerd en een standaardwerk samengesteld.

Kaart van de binnenvaart door Teunisz. Pietersz. Keijzer uit 1913

Kaart van de binnenvaart door Teunisz. Pietersz. Keijzer uit 1913

De ruim 130 kaarten zijn alle in kleur afgebeeld en al hun bekende staten worden uitvoerig beschreven en gedocumenteerd. Hiermee is dit boek een nuttig en zeer attractief overzichtswerk geworden voor elke gebruiker of liefhebber van oude kaarten, de Zuiderzee en het Hollands Waddengebied.

Bron: Hes & de Graaf Publishers

Kaarten: Uit de collectie van het Zuiderzeemuseum te Enkuizen

Spiegel van de Zuiderzee
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *