Bij Uitgeverij WBooks verscheen afgelopen maand een werkelijk schitterend uitgevoerde Atlas van de IJssel.

De IJssel

Een vertrouwde maar soms ook onvoorspelbare rivier. Soms wild en dan weer kalm, hier slingerend en daar weer rechtlijnig. Waar veranderingen optreden worden verhalen verteld. Bij de IJssel gaat het om een oerverhaal vanaf de vroege Middeleeuwen, als deze rivier abrupt ontstaat. Daarna gaat het over groei en expansie in de glorieuze Hanzetijd, maar ook over economische neergang en krimp als de IJssel steeds meer dreigt te verzanden.

Kaart van het stroomgebied van de IJssel
Kaart van het stroomgebied van de IJssel

Atlas van de IJssel vertelt aan de hand van historisch kaartmateriaal en speciaal gemaakte dronefoto’s de ontstaansgeschiedenis van van de streken die samen de IJsselvallei vormen. Veel bijzondere kaarten uit binnen- en buitenland worden voor het eerst gepubliceerd en in onderlinge samenhang getoond. De beelden zijn omlijst met citaten van mensen die soms eeuwen geleden hier rondreisden en hebben geschreven. Ze getuigen van de inspanningen van onze voorouders om telkens zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de IJssel en de vele natuurlijke en gegraven waterlopen.

Water

Water beschikt over een magische aantrekkingskracht, zeker in het geval van de IJssel. Maar water wordt tegenwoordig ook steeds vaker geassocieerd met dreiging en risico’s. Zo krijgen we te maken met extremere weersomstandigheden die zorgen voor meer neerslag of juist langdurige droogte. De atlas levert daarom een belangrijke bijdrage aan de bewustwording van waterbeheer en klimatologische weerbaarheid. Atlas van de IJssel. Verleden, heden en toekomst stromen in elkaar

Omschrijving boek:

Titel: Atlas van de IJssel
Auteurs: Albert Corporaal, Tjirk van der Ziel, Joop van Putten (fotografie)
Uitgeverij: WBooks, Zwolle, gebonden, illustraties in kleur, 216 pagina’s
Formaat: 24,5 x 31 cm.

ISBN: 9789462583894
Prijs: € 29,95

Bron: Website Uitgeverij WBooks. U kunt met deze link ook een inkijkexemplaar bekijken!
Kaart: pag. 15 uit de Atlas van de IJssel (met toestemming van WBooks)

Atlas van de IJssel: Beste boek van Overijssel 2021

Atlas van de IJssel is verkozen tot Beste Boek van Overijssel 2021 in de categorie non-fictie! Wat een prachtige blijk van waardering voor deze ode aan de IJssel door auteurs Tjirk van der Ziel en Albert Corporaal.

Het oordeel van de jury: “Er zijn van die boeken die je uitnodigen om door te bladeren. Ze zien er zo aantrekkelijk uit dat je meteen gegrepen wordt door het mooie beeldmateriaal. En dan valt je oog automatisch op de tekst. Je hoort stemmen uit het verleden en leest allerlei wetenswaardigheden uit heden en verleden. En dan word je gegrepen. Je bekijkt het beeldmateriaal op een andere manier en zo neemt het boek bezit van je. Zo’n boek verdient het om Beste Boek van Overijssel te worden. De Atlas van de IJssel is zo’n boek.”

Bron: Nieuwsbrief WBooks november 2021

 

 

 

Atlas van de IJssel
Getagd op:                 

Eén gedachte over “Atlas van de IJssel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *