Op 17 maart a.s. van 10:00 uur tot 16:00 is nog voor de laatste keer een pop-up expositie over de Atlantikwall te zien in de grote aangebouwde garage van de Seyss-Inquart bunker te Wassenaar . Bij Rijpsma Drukkers is in 2022 het boek “Atlantikwall in Zuid-Holland” verschenen.

Kaarten na tachtig jaar uit de archieven

Zondag 17 maart a.s. van 10:00 uur tot 16:00 kan men voor de laatste keer in de grote aangebouwde garage van de Seyss-Inquart bunker in Wassenaar de bijzondere kaarten bekijken die de Duitse krijgsmacht heeft gebruikt voor de planning en aanleg van de Atlantikwall. Vooral de kust van Zuid-Holland en in het bijzonder Den Haag worden uitgelicht. Het boeiende verhaal achter elke kaart kan men beluisteren met een handige audiogids.  Naast de kaarten zijn er tal van foto’s uit de bezettingstijd te zien en is ook het indrukwekkende boek ‘Atlantikwall in kaart’ (Jeroen Rijpsma en Arthur van Beveren) te koop.

De enorme Seyss-Inquartbunker zelf is deze winter niet te bezoeken, maar met  vrijwilligers kan men over het terrein lopen en de buitenkant van de bunker en de omgeving bekijken.

Bezoekadres:

Clingendael Estate, Wassenaar.
Route: entree via kruising Van Brienenlaan in Wassenaar en Thérèse Schwartzestraat in Den Haag

Entreeprijzen

Volwassenen: €8,00 en Kinderen tot 12 jaar: € 2,00
Men hoeft niet vooraf te reserveren.
Let op: Het is alleen mogelijk om fietsen op het terrein te stallen. Voertuigen kunnen in de omgeving worden geparkeerd.

Bron: Atlantikwallmuseum

Boek Atlantikwall in kaart – Bunkers en bezetting in Zuid-Holland

De Atlantikwall was een verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog die de westkust van het Duitse rijk tegen een geallieerde invasie moest beschermen. In deze duizenden kilometers lange linie was Zuid-Holland een klein maar belangrijk deel. De havenstad Rotterdam met haar industrie, het bestuurscentrum in Den Haag en de goede infrastructuur in het achterland waren van grote strategische waarde.

In de vijf bezettingsjaren van 1940 tot 1945 bouwden de Duitsers daarom de kuststrook en binnenlandse gebieden vol met duizenden bunkers en versperringen. Het strand en de duinen werden verboden terrein en in bijna alle dorpen en steden verschenen Duitse militairen in het straatbeeld. Nederlandse burgers leden zwaar onder de militaire aanwezigheid. Bedrijven en woningen moesten wijken vanwege bunkerbouw, inundaties of een vrij schootsveld en tienduizenden mensen werden verplicht geëvacueerd. Na de bevrijding trof men overal verwoesting aan.

‘Atlantikwall in Kaart, Bunkers en Bezetting in Zuid-Holland’ beschrijft dit verhaal aan de hand van 120 unieke kaarten en plattegronden en tientallen foto’s uit archieven en privécollecties in binnen- en buitenland. Op thematische wijze behandelt het boek de planning en bouw van de verdedigingswerken, de bezettingsmacht, de gevolgen voor de burgerbevolking, oefeningen en daadwerkelijke strijd te land, ter zee en in de lucht en tenslotte de nasleep van vijf jaar bezetting.

Omschrijving boek Atlantikwall in kaart, Bunkers en bezetting in Zuid-Holland

Titel: Atlantikwall in Kaart, Bunkers en Bezetting in Zuid-Holland
Auteurs:  Arthur van Beveren en Jeroen Rijpsma
Gewicht 2.4 kg
Afmetingen 33 × 24.5 × 3.5 cm
Uitg. Rijpsma Drukkers, 328 p.
ISBN: 9789078012092
Prijs: € 49,95 incl. verzendkosten
Boek bestellen

Bron: Uitgeverij Drukkers persinformatie

Atlantikwall in Zuid-Holland
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *