Het Oude Hollandse Waterlinie Boek: Een opmerkelijke geschiedenis over de grensverdediging van Holland.

De Oude Hollandse Waterlinie.

Een onwaarschijnlijk succesverhaal. De linie strekt zich uit van Muiden door de Vechtstreek en het Groene Hart tot in het Land van Altena. Nu een prachtig gebied van groene polders, brede rivieren, vestingssteden, forten en veel cultureel historische monumenten. Tijdens het Rampjaar 1672 was het de laatste verdedigingslinie van de provincie Holland tegen de oprukkende Franse en Duitse troepen die de Verenigde Nederlanden waren binnengevallen. Het Oude Hollandse Waterlinie Boek geschreven door historicus Sander Enderink schets in zo’n 250 verhalen de fascinerende geschiedenis van het gebied dat volgend jaar 350 jaar bestaat.

Afbeelding van de Hollandse waterlinie pag. 186
Beleg van Naarden pag. 186

Rampjaar 1672

In 2022 wordt stilgestaan bij de bijzondere functie die de Oude Hollandse Waterlinie had: de verdediging van ons land. In het beruchte Rampjaar 1672 hielden tientallen kilometers onder water gezet polderland het Franse leger van Zonnekoning Lodewijk XIV buiten de grenzen van Holland. De haastig gevormde linie van vestingsteden, forten en onder water gezette polders bleek een succes en hield stand tot de vijandelijke legers zich anderhalf jaar later terugtrokken. De aaneenschakeling van de onder water gezette polders in de oostelijke Hollandse grensstreek kreeg later de naam Oude Hollandse Waterlinie. Een onder chaotische omstandigheden bedachte en door tijdgenoten betwijfelde tactiek kreeg achteraf een zekere vanzelfsprekendheid. Het succes van de linie in 1672 bleek voor latere generaties echter lastig te herhalen.

Afbeelding van Ouderkerk, pag. 246
Afbeelding van Ouderkerk pag. 246

De Oude Hollandse Waterlinie toen en nu

In Het Oude Hollandse Waterlinie Boek wordt aan de hand van verhalen een beeld geschetst van de geschiedenis van de linie en verbonden met de vestingsteden en forten die tot op de dag van vandaag zijn te bezoeken. Van de chaotische ontstaansgeschiedenis, de militaire tegenslagen en successen tijdens de oorlog met Frankrijk tot de grootscheepse naoorlogse modernisering die Naarden, Schoonhoven en Gorinchem hun nog altijd herkenbare vorm gaf. Daarbij is bijzondere aandacht voor de boeren en prinsen, dijkgraven en musketiers en veldmaarschalken en ingenieurs die allen op eigen wijze hun stempel op de linie hebben gedrukt. Naast de bekende prins Willem III van Oranje, raadpensionaris Johan de Witt en luitenant-admiraal Michiel de Ruyter ook vele minder bekende personen en plaatsen aan bod. Van de predikant van Waverveen en boeren uit Stolwijk tot de secretaris van Woerden.

Het Oude Hollandse Waterlinie boek

Omschrijving boek

Het Oude Hollandse Waterlinie Boek
Auteur: Sander Enderink
Uitg.: Zwolle, WBooks
Gebonden, 288 pagina’s,
ca. 250 afbeeldingen in kleur
Formaat: 16,3 x 16,3 cm.
ISBN 978 94 625 8425 9
Prijs: € 19,95

Neem hier een kijkje in het boek: Hollandse_Waterlinie_bladerpdf

Verkrijgbaar in de boekhandel en webshop van WBOOKS
Bron: Persbericht van uitgeverij WBooks

Boek Oud Hollandse Waterlinie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *