Het Nationaal Archief heeft een collectie van 350.000 kaarten en tekeningen van over de hele wereld. Zo’n 5.000 van de Zuid-Hollandse kaarten zijn nu beschikbaar in de Beeldbank van het Nationaal Archief. Via die website kunnen ook reproducties worden besteld.

Overzicht van de collectie

Het bijzondere aan de collectie van het Nationaal Archief is dat het veelal gaat om manuscriptkaarten. Deze werden om uiteenlopende redenen vervaardigd: voor het administreren van goederenbezit, voor verdediging of aanval of om een rechtzaak te onderbouwen.

Een groot deel van de kaarten die nu online beschikbaar zijn, is afkomstig uit de verzameling Hingman. Deze verzameling is samengesteld uit diverse andere archieven, zoals dat van de Staten-Generaal, de voormalige provincie Holland, domeinarchieven, etc. Daarnaast zijn ook Zuid-Hollandse kaarten uit diverse andere collecties opgenomen, waaronder kaarten van beroemde kaartenmakers zoals Jacobus van Deventer, Gerard Mercator en Willem Jansz. Blaeu.

Voorbeelden

Kaart, klik voor een vergroting
Kaart van Oudewater door Jacobus van Deventer
Kaart
Kaart van de gorzen van Bonaventura, Mijl, Pietershoek en Maasdam, door Symon Jansz en Cornelis Jansz, 1591
Kaart
Kaart van Voorne en Flakkee, door Heyman van Dyck, 1695

Meer informatie

Unieke kaarten Zuid-Holland online
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *