AtlasDe bekende gemeenteatlas van Kuyper uit de negentiende eeuw is nu op een moderne manier te bekijken. Op de website Nederland 1858-1870 zijn deze kaarten nu geïntegreerd met Google Maps, waardoor ze eenvoudig te vergelijken zijn met de huidige kaarten en satellietfoto’s.

Op de website kan de bezoeker kiezen tussen de luchtfoto, de wegenkaart of de kaart van Kuyper. Bijzonder leuk is de optie ‘Hybride afbeelding’. Hierbij wordt de kaart van Kuyper over de luchtfoto of de moderne kaart geprojecteerd. Door de schuif te bewegen wordt bepaald hoe doorschijnend de Kuyperkaart is, zodat je meer van de ondergrond kunt zien. Dit maakt het erg gemakkelijk om de situatie in de negentiende eeuw te vergelijken met die van nu.

De website is nog niet compleet, op dit moment zitten ongeveer 1 op de 5 kaarten erin. De provinciekaarten zijn al wel allemaal beschikbaar.

Screenshot
De website Nederland 1858-1870

Meer informatie

Google-versie van Gemeenteatlas van Kuyper
Getagd op:         

2 gedachten over “Google-versie van Gemeenteatlas van Kuyper

 • 30 november 2015 om 16:55
  Permalink

  L.S.,
  Op de google-versie van de Gemeenteatlas van Kuyper is de atlas van Kuyper de onderlaag. Ik kan zien dat deze topografie uit 1865/70 niet één geheel is, maar is samengesteld uit de losse gemeentetekeningen van Kuyper.

  Datzelfde wil ik ook maken, maar dan van onze gemeente en directe omgeving. Ik heb de gemeente Bussum en de aangrenzende gemeentetekeningen van Kuyper gedownload met de bedoeling deze gemeenten ‘aan elkaar te plakken’. Daarbij ging ik ervan dat de gedeelde gemeentegrenzen wel min of meer precies zouden overlappen, zodat ze a.h.w. als puzzelstukken in elkaar zouden passen.

  Het blijkt dat hier niets van klopt. Het lijkt erop dat het nooit Kuyper’s bedoeling was om de losse tekeningen aan elkaar te koppelen. De maten en hellingshoeken komen niet met elkaar overeen, de tekeningen zijn niet topografisch nauwkeurig.

  Is dit ook jullie ervaring? Of heb ik te maken met optische vertekeningen die in de loop der tijd (door kopieën van kopieën) zijn ontstaan? En hoe hebben jullie dit opgelost?

  Met vriendelijke groeten,

  Kees Henselmans,
  Historische Kring Bussum.

  Beantwoorden
 • 14 maart 2017 om 09:29
  Permalink

  L.S.
  Is bekend wat de “officiele bronnen” waren die Kuyper heeft gebruikt voor zijn gemeente-atlas? Ik meen voor Hoorn een onjuistheid te zien betreffende de Gedempte Appelhaven. Die tekent Kuyper nog als open water in 1868. De demping ervan was aanbesteed en gegund in 1835.
  Vr. Groet,
  Frans Kwaad,
  Hoorn

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *