Vuurwerk 2007 was een goed jaar voor historische cartografie. Er waren interessante excursies, lezingen en publicaties en was veel ander nieuws over cartografie. Daarnaast wist de website ook een recordaantal bezoekers te trekken.

Nieuwe actualiteit

In 2007 waren cartografie en aanverwante onderwerpen herhaaldelijk in het nieuws. Het belang van de Peutingerkaart en de Tabula Hungariae werd erkend door hun plaatsing op de werelderfgoedlijst van Unesco. Ook in Nederland was er erkenning voor het cartografisch erfgoed: de Atlas Major van Blaeu werd opgenomen in de Canon van Nederland.

Google Maps werd populairder dan ooit doordat bezoekers nu eenvoudig zelf kaarten konden maken. Wij gebruikten deze website voor het in kaart brengen van de reis van Bontekoe aan de hand van oude kaarten.

Ook komen er steeds meer cartografisch materiaal beschikbaar op internet. Het Nationaal Archief presenteerde hun toegangen op de kaartencollectie en de topstukken, de bibliotheek in Kortrijk zette hun kaartencollectie op Flickr en de nieuwe website Wat Was Waar ging in de lucht.

Daarnaast verschenen er diverse nieuwe uitgaven, waaronder stadsplattegronden van Gent en Den Haag, kadastrale atlassen van BuurmalsenKampen, Winterswijk en Woerden, een VOC-atlas over Java en Madoera, en de Engelstalige uitgaven The Mapping of Africa en New Worlds: maps from the age of discovery.

In de Oostzee werd een wrak van een Nederlands scheepswrak uit de zeventiende eeuw ontdekt. Dat was aanleiding voor de bespreking van een bijzondere kaart, de Carta Marina van Olaus Magnus.

Kaart
Gezicht op Havanna, door Johannes Vingboons

Oude actualiteit

2007 was niet alleen het jaar van Michiel de Ruyter, die 400 jaar geleden geboren werd. Ook stonden we stil bij de 250ste geboortedag van de Britse cartograaf George Vancouver. Daarnaast was het 75 jaar geleden dat de Afsluitdijk werd gebouwd en 300 jaar geleden dat het Pannerdensch kanaal werd aangelegd. In de Verenigde Staten bestond Jamestown 400 jaar.

Tenslotte bestonden twee belangrijke wereldkaarten 500 jaar: de kaarten van Waldseemüller en Ruysch. De kaart van Waldseemüller was de eerste kaart waar de naam ‘Amerika’ op voorkwam.

Kaart
Carta Marina, door Olaus Magnus

Studiekring

Dit jaar hebben we weer lezingen over uiteenlopende onderwerpen mogen bijwonen: over oude schoolatlassen, de cartograaf Johannes Vingboons,  kaartprojecties en de Slag bij Ane.

Daarnaast hebben we dit jaar uitzonderlijk veel activiteiten buiten de deur gehad. Leden van de studiekring gingen herhaaldelijk samen op stap:

  • Tentoonstelling ‘Land in Zicht’ van Johannes Vingboons
  • Tentoonstelling ‘De schatten van Corpus Chris
  • Excursie op zoek naar het slagveld van de Slag bij Ane
  • Bezoek aan de kaartencollectie van de Universiteit Utrecht
Kaart
Wereldkaart van Waldseemüller

Website

In 2007 is deze website ingrijpend veranderd. Er kwam een nieuwe vormgeving en de website werd voorzien van RSS-feeds en een commentaarfunctie.

In december stond onze website in het zonnetje op de genealogiepagina van Seniorweb, wat de aanleiding was voor het schrijven van een artikel over het gebruik van cartografie bij stamboomonderzoek. Dit artikel leidde tot veel leuke reacties.

Een ander artikel dat veel reacties (via mail en post) uitlokte was de tip om zelf postzegels met kaarten te maken. Diverse leden van de studiekring hebben hiervan gebruik gemaakt.

De bezoekers wisten de website in 2007 steeds beter te vinden. In totaal werd de website dit jaar bijna 25.000 keer bezocht, waarvan alleen al in december bijna 5.000 maal.

We wensen alle bezoekers een heel fijn nieuw jaar toe en hopen dat we jullie in 2008 weer op deze website mogen ontvangen!

Jaaroverzicht 2007
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *