VoetbalVoor wie de komende dagen wat anders van Oostenrijk en Zwitserland wil zien dan voetbal volgen hier een aantal prachtige vroege kaarten van steden waar de wedstrijden gespeeld worden. Deze komen uit de beroemde atlassen van Hartmann Schedel, Sebastian Munster en Braun en Hogenberg.

Hartmann Schedel

Hartmann Schedel (1440-1514) was een Duitse arts, humanist en historicus. Hij was een van de eerste cartografen die gebruik maakte van de drukpers. Zijn bekendste werk is de Neurenberger Kroniek, die in 1493 in Neurenberg verscheen. Veel kaarten uit deze kroniek toonden voor het eerst in de geschiedenis hele steden en landen, vooral door het feit dat tot dan niet zoveel over geografie en cartografie was gekend.

Kaart
Salzburg

Sebastian Munster

Sebastian Munster (1488-1552) was een Duitse cartograaf, cosmograaf en een wetenschapper die het Hebreeuws bestudeerde. Zijn Cosmographia uit 1544 was de eerste Duitstalige beschrijving van de wereld en werd een van de populairste boeken uit de zestiende eeuw. De laatste Duitse druk verscheen in 1628, lang na zijn dood.

Kaart
Bern
Kaart
Genève

Braun en Hogenberg

In 1572 verscheen in Keulen de beroemde stedenatlas van Braun en Hogenberg, met de officiële naam ‘Civitatis Orbis Terrarum’. Deze atlas was samengesteld door Georg Braun en grotendeels gegraveerd door Frans Hogenberg. De meest uitgebreide uitgave omvatte 546 gezichten en kaarten van steden over de hele wereld.

Kaart
Basel
Kaart
Zürich
Kaart
Innsbrück
Kaart
Wenen

Bronnen en meer informatie

 

Kaarten van Oostenrijk en Zwitserland
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *