De studiekring komt één keer per maand bij elkaar vanaf september tot en met mei. Altijd op de derde zaterdag van de maand (tenzij anders vermeld). De bijeenkomsten beginnen om 10.00 uur en duren tot 12.00 of 12.30.

Plaats: Studiezaal van de Oudheidkamer Twente, Stroinksbleekweg 12b te Enschede. Tegenover de ingang van museum de Twentse Welle. Locatie: Rozendaalcomplex in de wijk Roombeek. Zie kaartje.

De locatie Rozendaal-Roombeek is goed te bereiken: Via de snelwegen A35 en A1. Vanaf de Deurningerstraat gele aanwijzingsborden volgen naar (gratis) parkeerplaats. Te voet is het 10 tot 15 minuten lopen vanaf het station. Om 09.31 vertrekt vanaf het station bus 61 richting Overdinkel, aankomst Roombeek 09.43 uur. Bushalte is achter het Rozendaalcomplex. Terug naar het station gaat er een stadsbus om de 10 minuten.

Programma 2008-2009

Datum Onderwerp
27 september 2008 Els Marijnissen zal een lezing verzorgen over ons nieuwe onderkomen in de Roombeek. Zij zal stilstaan bij de vuurwerkramp en dit cartografisch, o.a. door middel van luchtfoto’s, in beeld brengen. Na de pauze zal er gelegenheid zijn om informatie uit te wisselen.

In verband met het 150-jarig bestaan van de Ver. Overijsselsch Regt en Geschiedenis is de bijeenkomst verschoven naar de vierde zaterdag van de maand!

18 oktober 2008 Willy Ahlers verzorgt een lezing over de Atlas van Oldenzaal. Ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag gaf Willy de atlas uit en verzamelde hiervoor 65 kaarten van Oldenzaal. Vandaag geeft hij over dit onderwerp een powerpointpresentatie.
15 november 2008 We gaan op bezoek bij een van onze leden Rob Blom te Delden. Louis Andriessen en Rob Blom zijn al jarenlang verzamelaars van oude kaarten. Vandaag geven zij uitleg over deze kaarten en zijn we in de gelegenheid deze verzamelingen te bekijken.
20 december 2008  Gerrit Perfors houdt een lezing over Portolaankaarten in het begin van de 16e eeuw. Hij maakt hierbij gebruik van een powerpointpresentatie.
17 januari 2009 Geert Bekkering: Op zoek naar beken en bleken in Enschede. Een vergelijking van vele (oude) kaarten als bronnen voor geomorfologische gegevens..
21 februari 2009  I.v.m. ziekte kan de lezing van Yvette Hoitink over Bredevoort niet doorgaan.
Els Marijnissen geeft een verslag van de studiedag over Romeyn de Hooghe op 6 februari j.l.in Amsterdam. Zij maakt hierbij gebruik van de presentatie van Marc Hameleers: De kartografische hoogstandjes in het oevre van Romeyn de Hooghe.
14 maart 2009 Henk Woolderink en Gerard Seyger houden een lezing over Middeleeuwse borgen in Twente. In mei zullen we met de veldexcursie enkele borgen bezoeken.
18 april 2009 Dr. Peter van der Krogt van de Universiteit Utrecht hield vorig seizoen een zeer succesvolle lezing over globes. We zijn erg blij dat hij ook dit jaar weer een lezing voor ons wil verzorgen.  Titel van de lezing: Blaeu’s Atlas Maior als hoogtepunt van de atlascartografie. Ook de geschiedenis van de atlas komt aan bod.
16 mei 2009 Bij onze jaarlijkse veldexcursie gaan we dit jaar op zoek naar Middeleeuwse borgen. We bezoeken deze morgen drie borgen in Twente.

We verzamelen tussen 9.30 en 10.00 uur bij restaurant De Stiftschuur bij Het Stift in Weerselo.

Programma 2008-2009
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *