Vanmiddag publiceerde de Universitaire Bibliotheek Leiden een nieuwe aflevering in de serie “Van Kluis naar Kussen”. Vandaag een video over de kaarten en atlassen van de UBL.

In de serie tafelgesprekken ‘Van kluis naar kussen’ krijgt de kijker een blik achter de schermen van de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL).

Kaarten en Atlassen

In deze aflevering staat de collectie kaarten en atlassen centraal. Aan de hand van enkele bijzondere stukken gaat hoofdconservator Garrelt Verhoeven in gesprek met Martijn Storms, conservator Kaarten en atlassen, Alicia Schrikker, universitair hoofddocent Geschiedenis, Marissa Griffioen, historisch cartograaf en Kester Freriks, journalist en gastschrijver. Centraal staan de inhoud van de collectie en het gebruik ervan in onderwijs, onderzoek en publicaties. En natuurlijk worden er kaarten getoond: van kluis naar kussen!

Kaart van Sluys

Ga hier naar het hele artikel VKNK, met het venster om naar de video te gaan

Bodel Nijenhuis Jaar

Het fundament voor de cartografische verzameling van de UBL is gelegd door Johannes Tiberius Bodel Nijenhuis. Bij zijn overlijden in 1872 liet Bodel Nijenhuis zijn enorme en gevarieerde collectie kaarten en atlassen na aan de Universiteitsbibliotheek Leiden, waaronder honderden unieke, handgetekende kaarten. De collectie kreeg in de loop van anderhalve eeuw talrijke aanvullingen door schenkingen en aankopen. Omdat het nu precies 150 jaar geleden is dat de Collectie Bodel Nijenhuis in het bezit is van de UBL, is 2022 uitgeroepen tot ‘Bodel Nijenhuis Jaar’. Dit zal gemarkeerd worden met onder andere de publicatie van twee boeken en een tentoonstelling in Museum Volkenkunde.

Afbeelding van Bodel Nijenhuis
Bodel Nijenhuis

Bron: Website Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL)

 

“Van Kluis naar Kussen” UBL- kaarten en atlassen
Getagd op:                     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *