De steden en dorpen die in dit boek worden behandeld zijn: Ameide, Meerkerk, Lexmond, Nieuwland, Schoonrewoerd, Everdingen, Hagestein, Vianen, Zijderveld, Kedichem, Leerbroek, Hei-en Boeicop, Leerdam en Oosterwijk.

Omsalg van de atlas Vijfheerenlanden
Omslag van de atlas

Het formaat van het boek is 27 x 27 cm, in fraaie harde kaft gebonden, 72 pagina’s, grotendeels bestaand uit kaarten en foto’s, allen in kleur gedrukt, .
ISBN  9789081630313. De prijs van het boek is € 29,95 incl. BTW.
De atlas is een uitgave in eigen beheer. Het boek is te verkrijgen via de boekhandels in de streek, of rechtstreeks bij de auteur.

Vergelijking

In deze atlas worden kaarten uit 1741 en 1822/23 vergeleken met de huidige situatie. Zo wordt duidelijk hoe snelwegen, spoorwegen en kanalen het oude landschap doorkruisen en hoe de kernen zijn gegroeid. Maar ook is prachtig te zien welke structuren nog ongewijzigd zijn: oude verkavelingspatronen, dijkdoorbraken en andere landschapselementen. Aan de start van elk hoofdstuk wordt de infrastructuur van 1741 vergeleken met die van nu.

Kaart van gebroeders Ottens

De oorspronkelijke wandkaart van het gebied, gedrukt door de gebroeders Ottens, werd uitgegeven in vier losse bladen. Die afzonderlijke bladen vormen in feite de hoofdstukindeling van het boek. Aan de start van elk hoofdstuk wordt één Ottens blad geflankeerd door een schematische weergave van de infrastructuur in 2010. Zo wordt duidelijk welke elementen in de afgelopen 270 jaar zijn toegevoegd of juist onveranderd zijn gebleven.

Kadasterkaarten

Vervolgens wordt in detail ingezoomd op alle dorpen en steden in het gebied. Van iedere kern is de situatie in 1822 of 1823 nauwkeurig weergeven door het afbeelden van een uitsnede uit de allereerste kadasterkaart. Deze wordt telkens geflankeerd door een recente luchtfoto in exact dezelfde schaal en dezelfde uitsnede. Aan het eind van het boek wordt nog op detail ingezoomd op bijzondere plaatsen, bijvoorbeeld de locatie van verdwenen kastelen en landhuizen.

Vergelijking op foto's in de atlas
Een bladzijde uit de atlas

Bron: Persbericht Atlas Vijfheerenlanden. Voor meer informatie en foto’s van de atlas kunt u hier klikken.

Meer informatie

Historische kaart Vijfheerenlanden (16e eeuw)
Deze kaart is onderdeel van de Verzameling Binnenlandse Kaarten Hingman. Deze collectie is door het Provinciaal Historisch Centrum Zuid-Holland gedigitaliseerd, ten behoeve van de website https://www.geschiedenisvanzuidholland.nl/. De collectie wordt bewaard bij het Nationaal Archief.

Vijfheerenlanden in wikipedia

Vergelijkende Atlas Vijfheerenlanden
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *