Dit boek maakt Arjan Ligtenbarg’s serie over het vervoer in oostelijk Nederland compleet. Samen met de boeken "Spoorwegen in Winterswijk & Omstreken" en "Langs Weg & Rail" staan deze drie boeken nu al bekend als de ‘Dikke Ligtenbarg’.

Het zijn fors gebonden boeken met bondige teksten, veel sprekende, regionale foto’s en goede overzichtskaarten.

Het boek over Hanze, tol en handelswegen
Het boek Hanze, Tol & Handelswegen

Hanze, Tol & Handelswegen in Oost-Nederland
door Arjan Ligtenbarg en Nico Spit,
uitg. Vereniging Het Museum Winterswijk & Historische Kring Haaksbergen, 2010,
240 pagina’s, groot formaat, harde kaft, zeer veel afbeeldingen,
ISBN 978-90-70560-9, € 28,50.
Te bestellen bij de Historische Kring Haaksbergen , verzendkosten € 3,50. Het boek is ook verkrijgbaar bij de boekhandel.

Het boek beschrijft de geschiedenis van hessenwegen, tolwegen, waterwegen, spoorwegen en asfaltwegen in de Achterhoek en Twente. Daarbij komt ook het naburige Duitsland goed aan bod. Ligtenbarg vermeld kort de Romeinse tijd en Middeleeuwen, maar gaat vooral in op de tijd van de Hessenwegen en helwegen.  Er is enorm veel informatie verzameld, die in makkelijk leesbare teksten is samengevat. Maar het boek maakt vooral indruk door het grote aantal afbeeldingen. Kennelijk waren de schrijvers pas tevreden als ze minstens tien afbeeldingen van een Hessenwagen hadden, liefst ook nog een op een gevelsteen. En dat is gelukt. Zo ook voor de tolhuizen; er zijn er erg veel op oude foto’s en tekeningen afgebeeld. Eigenlijk geldt dit voor het hele boek. Je moet het vaak doornemen en komt iedere keer weer onverwachte afbeeldingen tegen. Dat komt helaas ook, omdat door de opzet van het boek, afbeeldingen uit één plaats over vele hoofdstukken verspreid kunnen staan. Daarbij is er helaas geen index op afbeeldingen.  Ook de vermelding van bronnen en data had wat accurater gekund. De lezer die over een onderwerp al wat meer weet, kan nu niet eenvoudig verder zoeken.
Het is een boek geworden met een grote diversiteit aan lading. Het is zeker niet bedoeld als een boek dat je in één adem uitleest. Laat het een paar weken op tafel liggen en snuffel er iedere keer weer in. Ook uw gasten zullen er met plezier in bladeren.

Geert Bekkering, lid Studiekring Historische Cartografie

Hanze, Tol & Handelswegen in Oost-Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *