Zes eeuwen geschiedenis van de Biesbosch zijn samengebracht in één boek. 78 kaarten tonen samen de historie van het gebied dat eens de Groote Waard was.

Omslag van het boek
Omslag

De oudste kaarten stammen uit de zestiende eeuw, de jongste laat een licht schijnen op de nabije toekomst. Voor het eerst zijn alle belangrijke kaarten over de Biesbosch uit verschillende archieven bijeengebracht voor dit monumentale boek.

Enkele kaarten die gebruikt zijn voor het boek zijn zo fragiel dat ze normaal gesproken niet te raadplegen zijn. Maar voor deze uitgave zijn ze uit de depots gehaald en gefotografeerd. Alle kaarten gaan vergezeld van een uitgebreide toelichting. Zo wordt er bijvoorbeeld verteld dat de koning van Pruisen land bezat in de Biesbosch, dat Johan en Cornelis de Witt er een eendenkooi hadden en hoe de loop van de middeleeuwse Maas ook nu nog in het landschap terug te vinden is. Ook valt terug te zien waar de Bijenhemel, Snap in de Kast, Allemanshil en de Dooijemanswaard liggen, hoe redoutes de oprukkende Spaanse legers moesten tegenhouden, waarom Breda een vaarweg naar het Noorden wilde en nog veel meer. Kaarten vertellen prachtige verhalen!

Kaart van de Biesbosch
Kaart van de Biesbosch

Het boek is een aanrader voor iedereen die oude kaarten verzamelt. De schrijver van het boek, Wim van Wijk, is geboren en getogen in de Biesbosch en wist als geen ander de mooiste kaarten bijeen te zoeken voor dit beeldende verhaal van de Biesbosch.

Boekspecificaties:
ISBN 978 90 400 0764 4
€ 29,95
208 pag.
Formaat: 24 x 34 cm
Illustraties: circa 80
Gebonden

Bron: Uitgeverij WBooks, Zwolle

Historische Atlas van de Biesbosch
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *