Bij de opening van de tentoonstelling "Atlas der Nederlanden: de dageraad van het Koninkrijk" werd het eerste exemplaar van de facsimile uitgave van de Atlas der Neederlanden aangeboden aan Z.M. Koning Willem Alexander.

Facsimile-uitgave van de Atlas der Neederlanden nog beperkt verkrijgbaar

De facsimile-uitgave van de Atlas der Neederlanden wordt uitgebracht door Uitgeverij Asia Maior/Atlas Maior, in samenwerking met de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, en verschijnt in een genummerde oplage van 100 sets van elk tien delen. Er zijn nog enkele exemplaren beschikbaar: Bestellen kan bij uitgeverij Asia Maior of  bij de Universiteit Amsterdam

Verkoopprijs €6.995 per set, ISBN 978 90 74861 35 9.

Kaart van Overijssel door Sanson
Kaart van Overijssel door Sanson

Boek over de Atlas der Neederlanden door Jan Werner

Het tiende deel van de facsimile-uitgave bevat een toelichting door Jan Werner, conservator Kaarten & Atlassen bij de Bijzondere Collecties. Dit deel verschijnt ook als zelfstandige uitgave getiteld De Atlas der Neederlanden: Kaarten van de Republiek en het prille Koninkrijk, met ‘Belgiën’ en ‘Coloniën’. In meer dan 600 pagina’s wordt de Atlas kaart voor kaart beschreven en in beeld gebracht. Dit in de context van de geschiedenis van de cartografie van Nederland en deels ook België, de vroegere Zuidelijke Nederlanden tot de beginjaren van het Koninkrijk der Nederlanden. Begrippen worden verklaard en een aantal kaartmakers wordt afzonderlijk behandeld.

Het hoofddeel bestaat uit carto-bibliografische en inhoudelijke beschrijvingen van de meer dan zeshonderd kaarten in de vorm van korte essays van 300 tot 1500 woorden. Daarbij worden alle kaarten duidelijk afgebeeld. Als bijzondere aanvulling op het facsimile worden grote wandkaarten die daarin meestal per afzonderlijk deelblad op ware grootte gereproduceerd zijn in het begeleidende boek afgebeeld als complete kaart, met alle versieringen, wapenranden en dergelijke op de juiste plaats.
Referenties verwijzen naar belangrijke publicaties waarin de kaarten nader beschreven en onderzocht zijn. In sommige gevallen verduidelijken bladindexen aanvullend de onderlinge ligging van de kaartbladen.

Verkoopprijs € 190 (t/m 15 november 2013, erna € 245, bedragen excl. verzendkosten),
ISBN 978 90 81926 44 7.
Verkrijgbaar via de webwinkel van de universiteit Amsterdam en in boekhandel Nijhof & Lee bij de Bijzondere Collecties.

Bron en meer informatie: Meer informatie  op de website van de Atlas der Neederlanden

Atlas der Neederlanden in facsimile verschenen
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *