Eind oktober 2016 verschijnt bij uitgeverij van Tilt het boek Gelderland grensland – 2000 jaar verdeeld en verbonden.

Grenzen zijn terug van weggeweest; ze worden in heel Europa weer steeds scherper getrokken. Tegelijkertijd zijn grenzen van alle tijden. Dat wordt duidelijk als we naar Gelderland kijken. Aan het begin van onze jaartelling liep de Romeinse rijksgrens er dwars doorheen. In de middeleeuwen vormde Gelre een strategische overgangszone tussen Oost en West, later fungeerde het gebied veelvuldig als militaire buffer voor het westen van Nederland. En nu bezit het, naast een landsgrens, maar liefst zes provinciegrenzen.

Vanouds kent Gelderland allerlei binnengrenzen. De grote rivieren vormden eeuwenlang barrières tussen Noord en Zuid, de indeling in kwartieren leidde ertoe dat de Veluwe, de Achterhoek en de Betuwe elk hun eigen(gereide) bestuur kenden, taal- en religieuze grenzen liepen en lopen dwars door het gewest.

Wat betekenden al die grenzen voor de inwoners van dit gebied? In welke mate werd hun identiteit erdoor gevormd? Hoe gingen zij met grenzen om? Door de blik te richten op verschillende tijden en verschillende soorten grenzen toont Gelderland grensland niet alleen verrassende inzichten in de Gelderse geschiedenis, maar ook in het fenomeen ‘grenzen’ in het algemeen.

Gelderland grensland
Gelderland grensland

 

Beschrijving Gelderland grensland

Titel: Gelderland grensland – 2000 jaar verdeeld en verbonden
Redactie:  Dolly Verhoeven, Marc Wingens, Simon van den Bergh en Maarten Gubbels
Uitgave: van Tilt, paperback, 20 x 22,5 cm, geïllustreerd in kleur, is rijk geïllustreerd en bevat onder meer tientallen speciaal voor dit boek vervaardigde kaarten, 272 pagina’s
ISBN 9789460043000
Prijs: € 22,50
Bron: Website uitgeverij van Tilt

Gelderland grensland
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *